Sunday, January 6, 2013

7 Langkah Mencapai Mukmin Profesional

1- Menentukan arah hidup.

Hidayah adalah petunjuk daripada Allah SWT buat manusia dalam pengembaraannya yang panjang.

2- Menetapkan tujuan hidup.

Ibadah adalah misi hidup yang menjadi penjamin untuk mencapai ” Visi Hidup ” di dunia dan Akhirat ; tujuan dan keperluan; juga material dan kerohanian.

3- Mengikut jalan Islam.

Agama Islam adalah jalan yang lurus dan tulus menuju Allah SWT. Kebahagiaan bukan hanya di hujung jalan, tetapi di sepanjang jalan.

4- Menyediakan bekalan hidup.

Solat adalah silah- Hubungan yang menjadi Energi, hati, emosi, akal dan fizikal dalam kehidupan.

5- Memiliki pendorong hidup.

Zikrullah adalah syarat bahagia bila rasa kehambaan dan rasa bertuhan dapat dihayati semasa menimba Hikmah tersirat disebalik ujian.

6- Mengatsi halangan hidup.

Dosa adalah belenggu penjerat jiwa yang menjanjikan resah dan lemah. Taubat adalah wadah kemerdekaan untuk menuju Allah SWT.

7- Menghadapi kesudahan hidup.

Mati bukanlah satu pengakhiran, tetapi satu permulaan kepada satu perjalanan yang tidak akan berakhir. Ia petanda awal… sama ada akan bahagia atau derita, selamanya!.

Rujukan :

Mukmin Profesional . M/S : 100.

Maksud surah A-Nahli, ayat : 97.

” Barangsiapa yang mengerjakan amal saleh, baik laki-laki maupun perempuan dalam keadaan beriman, Maka Sesungguhnya akan kami berikan kepadanya kehidupan yang baik[839] dan Sesungguhnya akan kami beri balasan kepada mereka dengan pahala yang lebih baik dari apa yang Telah mereka kerjakan.”

[839] Ditekankan dalam ayat Ini bahwa laki-laki dan perempuan dalam Islam mendapat pahala yang sama dan bahwa amal saleh harus disertai iman.

http://www.ebnmaryam.com/vb/t181743.html

No comments:

Post a Comment