Monday, November 30, 2015

Richard Branson - 10 Tips Untuk BerjayaSeperti sebelum ini saya kongsi tentang hartawan bernama Richard Branson, mari kita selami tips untuk berjaya yang dikongsi beliau. Seperti ramai orang, Branson belajar dengan lebih baik melalui pengalaman daripada teori. Juga, jika dibentangkan dengan sejumlah besar besar teks, Branson cenderung untuk hilang minat agak cepat. Banyak antara kita pelajari adalah lebih kepada visual, jadi di bawah adalah 10 tips utama kejayaan yang dikongsi Branson sendiri. Diharap kita dapat manfaat dari tips ini. Mari kita baca.

1. Ikut impian anda dan lakukannya

Anda akan menjalani kehidupan yang lebih baik jika anda hanya melakukannya dan mengejar minat anda. Orang-orang yang menghabiskan masa mereka mengejar perkara-perkara yang mereka suka adalah orang-orang yang paling 
menikmati kehidupan. Mereka juga adalah orang-orang yang berani untuk mengambil risiko dan mengejar impian mereka.

2. Buat perbezaan yang positif dan berbuat baik

Jika anda tidak membuat perubahan positif kepada kehidupan orang lain, maka anda tidak seharusnya berada di dalam perniagaan. Syarikat mempunyai tanggungjawab untuk memberi sesuatu yang berbeza kepada dunia, untuk kakitangan mereka, pelanggan mereka - kepada semua orang.

3. Percaya pada idea-idea anda dan menjadi yang terbaik

Percayaan pada diri sendiri dan dalam idea-idea perniagaan anda boleh menentukan antara kejayaan dan kegagalan. Jika anda TIDAK berbangga dengan idea anda dan percaya dalam rancangan anda, kenapa orang lain?

4. Berseronok dan menjaga pasukan anda

Berseronok dengan apa yang dilakukan merupakan salah satu perkara paling penting - sesuatu yang mustahak  dalam apa jua usaha kejayaan dan tidak ternilai. Jika anda tidak seronok, maka ia mungkin masa untuk berhenti dan cuba sesuatu yang lain.

Jika kakitangan anda seronok dan benar-benar mengambil berat tentang orang lain, mereka akan menikmati kerja mereka lebih banyak dan melakukan kerja yang lebih baik. Mencari seseorang yang mencari yang terbaik pada orang lain, memuji dan bukan mengkritik, dan cinta apa yang mereka lakukan.

5. Jangan MENYERAH

Pada setiap pengembaraan yang saya telah lakukan, sama ada dari memulakan perniagaan, terbang ke seluruh dunia dalam belon atau merentasi lautan dalam bot - terdapat saat-saat apabila perkara yang paling mudah untuk dilakukan adalah untuk MENYERAH.

Dengan hanya tidak berputus asa, terus mengasah diri anda dari bawah dan cuba lagi, anda akan terkejut apa yang anda boleh capai.

6. Buat banyak senarai dan menetapkan diri cabaran baru

Jika anda tidak menulis idea-idea anda, mereka boleh berlalu begitu saja. Senaraikan idea anda bagi mengesan matlamat dan catat pencapaian anda, dan anda akan terkejut apa cabaran yang anda telah berjaya atasi.

7. Luangkan masa dengan keluarga anda dan belajar untuk delegasi

Seni delegasi adalah salah satu kemahiran utama mana-mana usahawan boleh kuasai. Jika anda mencari orang yang boleh mengambil tugas yang anda tidak pandai, ia membebaskan anda untuk merancang untuk masa depan.

Ia juga memberikan anda masa untuk menghabiskan dengan keluarga anda, yang merupakan perkara yang paling penting sekali.

8. Cuba matikan TV dan pergi di luar sana dan lakukan sesuatu

Daripada duduk di hadapan skrin tv sepanjang kehidupan anda, matikan TV atau komputer dan keluar melihat dunia. Terdapat begitu ramai orang yang menarik untuk bertemu, memulakan pengembaraan yang hebat dan menarik dan ganjaran dari cabaran yang ditempuhi sangat tidak ternilai.

9. Apabila orang mengatakan perkara yang buruk tentang anda, hanya membuktikan yang mereka SALAH
Sesetengah orang akan bertindak balas terhadap kejayaan dengan mencuba untuk memberi kata-kata negatif. Perkara terbaik yang anda boleh lakukan adalah untuk bukan mengabaikan mereka, tetapi untuk membuktikan yang mereka salah dalam setiap cara. Kami telah mempunyai seorang penulis tertentu yang mendakwa Virgin Galactic adalah gajah putih - kami akan membuktikan yang mereka salah apabila kita pergi ke ruang angkasa kelak.

10. Melakukan apa yang anda suka dan menikmatinya

Selagi anda dikelilingi oleh orang yang anda suka, melakukan apa yang anda suka, ia benar-benar tidak kira nilainya walau di mana anda berada. Apabila kita menghabiskan sebahagian besar masa kita bersama seseorang yang anda suka, anda benar-benar tidak perlu benda lain.


No comments:

Post a Comment