Tuesday, June 17, 2014

Jangan Sebut "Nauzubillah"

Nauzubillahiminzalik VS 
Nauzubillah

Seringkali kita mendengar sesetengah orang dari kita menyebut "Nauzubillah". Tapi tahukah kita maksudnya? "Nauzubillah" tu bermaksud “Moga Dijauhkan Daripada Allah”. Kalau kita asyik sebut Nauzubillah, takut nanti termakbul permintaan kita tu, terus kita hilang hidayah dan rahmat daripada Allah disebabkan kata - kata kita tersebut. Jadi, jika nak sebut, sebutlah "Nauzubillahiminzalik" yang membawa maksud “Moga dijauhkan daripada Allah daripada perkara tersebut”.

Moga kita semua mendapat manfaat dan memperaktikkan dengan cara yang betul. Jadi, jangan silap sebut dah tau lain kali. :)

7 comments:

 1. Tiada salah menyebut Nauzubillah kerana maksudnya baik iaitu KAMI BERLINDUNG KEPADA ALLAH. Nauzu billahi min zalik pula bermaksud KAMI BERLINDUNG KEPADA ALLAH DARIPADANYA. Biasanya kita baca Auzu billahiminas syaitan nirrajim (sebelum baca Bismillah). Maksudnya hampir sama iaitu AKU BERLINDUNG KEPADA ALLAH DARI SYAITAN YANG DIREJAM. Semoga terhapus salah faham. Wallahu a'lam.

  ReplyDelete
 2. Admin coba buka kamus bhs arab... klo dari/daripada bhs arabnya "Min"

  ReplyDelete
 3. Nauzubilah: semoga dilindungi Allah
  Min Zaalik:drpd perkara tersebut
  So x pe sebut nauzubillah

  ReplyDelete
 4. Admin. Sila mohon maaf dan perbetulkan kesilapan dgn di uar2kan di fb. Tkasih. Semoga dirahmati Allah selalu. Aamiin.

  ReplyDelete